Neradostná předpověď. Sucho bude ještě horší než loni

7.4.2020, 05:49

Čeští zemědělci hledí s obavami do dalších dní, neboť ve výhledu na deset dnů tvůrci projektu InterSucho s ohledem na předpověď počasí beze srážek předpokládají, že sucho se bude rychle rozšiřovat.

Scénář zatím vypadá velmi podobně jako loňský, když v dubnu v podstatě nepršelo a úrodu zachránily částečně až květnové intenzivní deště, vyplývá z údajů na portálu InterSucho. Ministerstvo zemědělství uvedlo, že v některých menších řekách je jen desetina vody proti obvyklému stavu, pitné vody by ale mělo být dost.

Míru sucha vědci určují jako aktuální poměr nasycenosti půdy vodou do jednoho metru v poměru k průměrné nasycenosti v letech 1961 až 2010. InterSucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu. Pomáhá zemědělcům při eliminaci dopadů sucha.

Situace je v porovnání s loňskem nyní stejná. Sníženou úroveň půdní vláhy vědci evidují na 27 procentech území, loni to bylo na 34 procentech. Počínající sucho lze nyní sledovat na 32 procentech, loni to bylo na 27 procentech. Vyšší stupně sucha letos zasahují již 19 procent území, loni to bylo jen o procentní bod méně. Podle prognóz už by se mělo sucho k 9. dubnu rozšířit na 90 procent území.

Nyní je nejhorší situace v Libereckém kraji a Orlických horách, sucho se projevuje i v Jeseníkách, tedy v oblastech, kde běžně v tomto období odtával sníh. Letos však byl v podstatě jen v nejvyšších polohách. Již dlouho je velké sucho v území na severozápad od Českých Budějovic a také v Třeboňské pánvi. Sucho se začíná rozšiřovat i v Beskydech a Krušnohoří či ve větší části Vysočiny. Naopak bez výraznějšího sucha jsou zatím jižní Morava či střední Čechy a celé Polabí, kde už v této době sníh nebýval ani minulé zimy.

„Procházíme momentálně další sušší periodou, kdy minulý týden prakticky nepršelo a ani v dalších deseti dnech významné srážkové úhrny nečekáme. Spíše čekáme naopak slunečné a postupně teplé počasí. Bohužel pro zemědělce a ovocnáře jsou nepříjemné i noční teploty, které klesají pod bod mrazu,“ uvádí komentář tvůrců portálu k aktuální situaci.

Ministerstvo zemědělství uvedlo, že většina nádrží je naplněna mezi 85 a 100 procenty, což je více než loni. „V porovnání s předchozími měsíci se díky srážkám mírně zlepšil stav hladiny podzemních vod. Přesto je, až na výjimky, mírně nebo silně podnormální, a to zejména v oblasti soutoku Dyje a Moravy,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Voda ve většině vodních toků je mezi 40 a 60 procenty dlouhodobých stavů, pomohly únorové deště. Někde je ale situace horší, desetina vody proti obvyklému stavu teče například v Želetavce a v Jevišovce. „Nízká je také zásoba vody ve sněhu, která byla letošní zimu přibližně desetinová oproti dlouhodobému průměru,“ dodalo ministerstvo.